Baltagul – apartenenta la genul epic- specia roman

Desfasurarea actiunii prezinta drumul celor doi ,un drum invers al transhumantei. Insotita de fiul ei ,Vitoria pleaca in cautarea sotului ei ,incercand sa dezlege misterul absentei sale .Mergand din sat in sat ,Vitoria culege informatii si la Vatra Dornei afla ca Nechifor a trecut pe acolo insotit de doi ciobani ,cunoscuti ca oameni ai locului.

Ajungand la Sabasa ,Vitoria afla cu uimire ca pe aici nu mai trecusera decat ceilalti doi ciobani. Femeia se intoarce la Suha unde in gaseste pe Lupu cainele lui Nechifor.Ajutata de caine, femeia gaseste osemintele sotului ei intr-o rapa.Dorinta Vitoriei vizeaza acum savarsirea dreptatii.Astfel,Vitoria il ingroapa pe Nechifor Lipan iar la praznicul de pomenire sunt invitati si cei doi presupusi criminali.Conducand discutia cu abilitate,Vitoria ii supune pe cei doi la o tensiune mare ,astfel ca ,ei se demasca,fapt de constituie punctul culminant.

Specifica romanului este si actiunea ce se desfasoara pe mai multe planuri.In paralel cu conflictul exterior se desfasoara si un conflict interior al personajului ce urmareste zbuciumul eroinei ,conflict ce confera dramatism scrierii. In relatarea intamplarilor predomina ,ca mod de expunere ,naratiunea care se impleteste cu descrierea si dialogul.

Pasajele descriptive sunt foarte importante in acest roman,deoarece Sadoveanu recreeaza o lume arhaica , pe care o prezinta intr-o confruntare permanenta cu lumea moderna. Dialogurile sunt vii ,consistente avand o mare importanta in economia romanului. Vitoria este asemenea unui detectiv care ii interogheaza pe toti cei cu care se intalneste ,in speranta ca va afla cat mai multe lucruri despre Nechifor ,oierul disparut .

Replicile personajului feminin sunt si un mijloc indirect de caracterizare.Intrebarile femeii sunt directe,precise ,vocea sa abordand toate tonalitatile ,de la umilinta atunci cand vorbeste cu fete bisericesti ,la asprime cand o mustra pe Minodora.
Dintre numeroasele personaje ale romanului ,cele care atrag atentia cititorului, sunt bineinteles,Vitoria Lipan,personajul principal ,si Gheorghita ,personajul secundar.

Trasaturile celor doi sunt prezentate pe tot parcursul textului ,fiecare gest ,fapta sau gand contribuind la realizarea portretului lor.Vitoria este prezentata ,inca de la inceputul romanului ca fiind o femeie hotarita ,cu frica lui Dumnezeu ,pentru care dreptatea ,adevarul si familia sunt valorile supreme.O sotie si o mama iubitoare ,avand calitati de detectiv ,porneste cu mult curaj in cautarea sotului disparut.Pe drum are de infruntat multe pericole,se intalneste cu tot felul de oameni ,trebuie sa discute cu autoritatile si sa si invete fiul sa respecte valorile care i-au fost transmise de generatiile anterioare.Personajul secundar al romanului,Gheorghita ,este un adolescent care se transforma sub ochii cititorului intr-un tanar de nadeje.Pentru Gheorghita ,cautarea tatalui inseamna descoperirea propriei personalitati.

Romanul „Baltagul” este considerat in literatura romana un roman complex,fiind citit din mai multe perspective :ca roman mioritic ,ca roman al satului romanesc ,ca roman politist sau ca roman al formarii.

Reclame
Publicat on octombrie 18, 2008 at 10:48 am  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://referateandy.wordpress.com/baltagul-apartenenta-la-genul-epic-specia-roman/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: